Isnin, 19 September 2016

RESIPI KIMCHI KOREA




Cara mudah membuat kimchi


Kobis pjg dipotong 2 or 4..
Di lumur garam kasar stiap helaian..
Di biarkn 5jam..setiap 30minit terbalik kan..supaya semua di jeruk rata..

Karet di potong pjg mcm batang mancis
Daun bawang di potong
Blh jgk masukkn kucai

Bahan utk di masak
3 sudu besar tepung pulut
2 sudu besar gula
Air 1 cawan
Dimasak ats api pelahan hga pekat

Bahan kisar
1 labu bawang besar
1 bijik  buah epal fuji or pear(nak letak 2 ni pun blh)
1 inci halia
3 ulas bawang putih
Segemggam ikan bilis

Kisar kan bahan2 di ats.dan campurkn dgn tepung yg dah di masak td..dah hancur blh lah letak serbuk cili.
Serbuk cili blh beli kat jusco ada jenama korea..zura guna serbuk cili babas je..
Blh masukkn budu(kaya dgn vitamin b)
Dan sesudu sos ikan

Dah tu blh lh rasa cukup pedas or x..klu nk pedas lg blh lh tbh serbuk cili ya..

Campurkn karet dan daun bawang dlm cili paste td..

Dah 5jam blh lah lah cuci kobis td..cuci 3 kali supaya blh hilangkn masin garam td..dah ti perah lah air pd kobis ya..

Sapu cili paste pada setiap lapisan kobis..(pkai lh sarung tgn plastik ya kang pija tgn plk panas)dah gaul rata blh lh masukkn dlm bekas kedap udara..

Biarkn 2 hr kat luar..
Klu dah berbuih tu maknanya kimchi anda berjaya lah ya..

Blh lah simpan dlm peti ais ya selepas tu

Selamat mencuba😉

**maaf lah klu terkurang apa2 dr resipi ni..saya pun masih belajar**
Klu saya bt lg sy akn bt step by step supaya mudah faham😊

Tiada ulasan:

Catat Ulasan